2009. február 11., szerda

Történelem I.

A Mercury-program keretében hat ember repült a világűrbe. Ez volt az első amerikai emberes űrprogram. 1961-ben Alan Shepard űrugrást hajtott végre a Freedom 7 nevű kapszulával. Ő volt az első amerikai a világűrben.
A felszállás előtt a kilövés helyétől nem messze Shepardnak egy jókora adag ham&eggset és egy korsó tejes kávét kellett felettesei utasítására elfogyasztania, mivel szerintük szüksége lesz később az energiára.
Busszal kivitték a kilövés helyszínére. Ott körül-belül két óra alatt ráadták az űrruháját, majd elfoglalta fekhelyét az űrhajóban. Lehetősége volt rá, hogy mozgathassa a szemét, és néhány ujját, amivel gombokat nyomkodhatott. Rádión tartotta a kapcsolatot a NASA-val, sőt kétféle rádión is. Az egyik volt az, amelyiket csak a központ hallgathatta, a másik volt az, amit a BBC is.
Shepard a kilövésre várt. Késtek. Shepard megnyomta az egyik gombot, és közölte a központtal, hogy ki kell mennie. Ezt a BBC nem hallhatta. Nem volt idő arra, hogy levetkőztessék, visszavigyék az állomásra, elvégezze a dolgát, majd újra felöltöztessék, és elfoglalja a fekvőhelyét, így hát a felettesei ennyit mondtak neki - ahogyan ezt gyakran mondják a vadászpilótáknak is:
- Lazítsd el magad!
Shepard engedelmeskedett a kapott parancsnak. Érezte, hogy sós folyadék kúszik végig a lábán, a hasán, a mellkasán, végül a maradék megáll a vállgödreiben.

Mikor az űrhajó elhagyta a Föld gravitációs terét, Shepard saját vizeletén keresztül megpillanthatta a Földet. Szovjet űrhajósok esküsznek rá, hogy nincs csodálatosabb látvány, mint mikor a megfagyott húgycseppeket kiengedik a világűrbe és megcsillan rajtuk a napfény.

1961. április 12-én Jurij Alekszejevics Gagarin az első emberként repült az űrbe egy Vosztok 3KA-2 fedélzetén. Az egész repülés 108 percig tartott, eközben egyszer megkerülte a Földet. Az emberiség történelmének hatalmas mérföldköve volt, mikor a beszíjazott, saját hányásában és piszkában szinte önkívületi állapotban lévő Gagarin újra belépett a Föld légterébe.

3 megjegyzés:

  1. Kar, hogy nem lehet ilyen felveteleket latni sehol, pedig milyen jol mutatna a kek bolygo sarga fatyolon at!
    (Ezek valodi adatok, vagy te koltotted oket?)

    VálaszTörlés